به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی سپکو موضوع وام ساخت به دو حالت برمیگردد؛. اول اینکه اگر سازنده پیمانکار ساخت پروژه ملی باشد یعنی زمین از دولت باشد و متقاضی نیز فرم «ج»سبز داشته باشد و تاکنون از وام یا مسکن دولتی بهره نبرده باشد برای هر یک از افراد یک وام ۵۴۰ میلیون تومانی به عنوان وام نهضت ملی یا جهش تولید دریافت خواهد کرد.
به گفته حسن بختیاری در این نوع وام پیمانکار بعد از انعقاد قرارداد با وزارت راه و شهرسازی در دو سیستم صورت وضعیتها و مبالغ کارکرد خود را در بخش اول از همان ۵۴۰میلیون تومان و الباقی را هم از واریزیهای متقاضی مشمول دریافت میکند. به طور مثال متقاضی برای تحویل یک واحد ۱۰۰ مترمربعی باید یک میلیارد تومان پرداخت کند یعنی ۵۴۰میلیون تومان از همان وام مخصوص جهش تولید مسکن و ۴۶۰میلیون تومان هم از طریق آورده پرداخت کند.
وی ادامه داد: اما نوع دیگر مربوط به وام مشارکت مدنی است که سازنده بعد از دریافت پروانه ساخت و شروع پروژه از طریق بانک مسکن یا از طریق بانک توسعه تعاون این وام را به صورت تدریجی و با میزان پیشرفت کار دریافت میکند. این نوع وام برای سیستم سنتیسازی ۶۰۰ میلیون و صنعتیسازی ۸۰۰ میلیون تومان تدارک دیده شده است.
این انبوهساز با بیان اینکه میزان پرداخت وام در نوع اول به علت عدمهمکاری بانکها در صورت وضعیت مناسبی قرار ندارد، گفت: در خصوص وام دوم نیز میتوانم ادعا کنم این میزان وام نسبت به تورم موجود در ساختوساز شامل رشد قیمت نهادههای ساختمانی، دستمزدها، پروسه طولانی و پرهزینه کسب جوازهای ساخت و هزینههای جانبی بسیار اندک و تقریبا نا کارآمد است.
دلایل عدمموفقیت تسهیلات ساخت
محمدمهدی مافی، در خصوص نرخ سود تسهیلات ساختوساز اظهار کرد: ایراد اصلی وامهای بانکی در ایران، نرخ سود بالای آنهاست، چرا که در ایران برخلاف کشورهای پیشرفته، بانکها عموما سود بالایی را برای وامهای ساختوساز تعیین میکنند، که باعث میشود استفاده از این وامها از لحاظ اقتصادی توجیه نداشته باشد.حتی در مواردی نظیر نوسازی بافتهای فرسوده نیز نظام بانکی درعمل قادرنیست که تسهیلات بانکی با نرخ پایین به سازندگان اعطا کند و پایین بودن نرخ بهره وامهای فرسوده مشروط به تخصیص یارانه از سوی دولت است.
ساختوساز یک فعالیت پرریسک است و بانکها به دلیل مشکلاتی مانند تغییرات قیمت مواد اولیه،. تاخیر در پروژهها،. عدمفروش واحدهای ساختهشده و… با ریسکهای زیادی روبهرو هستند. و رغبتی برای پرداخت تسهیلات ندارند. به همین علت شرایط سختی را برای اعطای وامهای ساختوساز تعیین می کنند.ضمانتنامهها،. گواهیهای تامین مالی، تعهدات حسابرسی و… از مواردی هستند که بانکها از متقاضیان وام خواهند خواست. این شرایط ممکن است. برای برخی افراد و شرکتها سختیها و هزینههای اضافی را به همراه داشته باشد.
اثرگذاری وام خرید مسکن بر ساختوساز
اعطای وام خرید با سود پایین به خریداران مسکن قطعا میتواند تاثیر مثبتی بر بازار ساخت داشته باشد،. چرا که هرچه نقدینگیها به سمت بازار ساختوساز سرازیر شود. رونق این بازار افزایش مییابد. البته در شرایط فعلی با توجه به اینکه میانگین قیمت مسکن در کلانشهرها نظیر تهران به شدت افزایش یافته است. برای اینکه وام خرید اثر بخش باشد باید ۵۰درصد از قیمت مسکن را شامل شود. اما باید دید که در شرایط فعلی اقتصادی ایجاد چنین شرایطی امکانپذیر است یا خیر،
عوامل رکود بازار مسکن
رکود بازار مسکن به عوامل دیگری نیز بستگی دارد. که شامل اقتصادی،. سیاسی و اجتماعی میشود عواملی مانند رشد اقتصادی کلان، نرخ بیکاری،. تغییرات در قوانین و مقررات مسکن، عرضه و تقاضای مسکن و سیاستهای دولت درباره بازار مسکن تاثیرگذار هستند.
بازپرداخت تسهیلات مسکن
ناصر زنگنه، مدیرعامل شرکت هوشمند سازه گفت: افزایش مدت زمان بازپرداخت تسهیلات مسکن نقش کلیدی در اقبال جامعه به سمت استفاده از این تسهیلات دارد. مسکن پیشران اقتصاد کشور است. و دولت باید با ارائه تسهیلات مالی مناسب. به بانکها و تقویت منابع نظام بانکی در جهت تقویت بازار مسکن گام بردارد. همچنان که در همه جای دنیا بانکها با پرداخت وامهای بلندمدت و با نرخ بهره پایین،. سهم قابلتوجهی از قیمت ملک را به خریداران پرداخت میکنند در کشور ما نیز باید این اتفاق رخ دهد. چرا که تقویت بخش مسکن علاوه بر ایجاد توازن بین عرضه و تقاضای مسکن در عین حال نقش مولدسازی را در اقتصاد کشور دارد. و سبب به حرکت درآمدن چرخ اقتصاد کشور میشود./ملک تحلیل
منبع : دنیای اقتصاد
نظرات کاربران