۰

سامانه ها بستری برای ورود دلالان

شهرام نامدار
بازدید 66

سامانه های ملک _ یکی از مشکلاتی که در زندگی روزمره شاهد هستیم، نرخ اجاره‌بهاست که هرساله نسبت به سال قبل افزایش می‌یابد و مستأجران را با مشکل مواجه می‌سازد؛ مشکلی که تعیین قیمت افزایش نرخ سالانه در آن از دست ‌کارشناسان و متخصصان حوزه املاک خارج شده و به نحوی مالک محور اصلی تعیین آن شده است.
در این خصوص با رئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:
شهرام نامدار در گفت‌وگو با شیرازنوین با اشاره به اینکه مشاوران املاک ما درگیر یک سری مسائل هستند، می‌گوید: هر هفته با راه و شهرسازی و اداره کل صمت جلساتی برگزار می‌کنیم که هم در زمینه قراردادهای اموال منقول و غیرمنقول و هم در زمینه اجاره‌بها هستند. وی ادامه داد: مقرر شده به‌زودی یک بخش‌نامه سراسری به ما بدهند که مانند ۲ سال اخیر اطلاعیه در خصوص این موارد در واحدهای صنفی زیرمجموعه اتحادیه ما نصب شود.

 مشاورین املاک شیراز، پیشگام در مهربانی با مستأجران

رئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز و صدرا تأکید می‌کند: خوشبختانه در شیراز قبل از اینکه اطلاعیه یا ابلاغیه‌ای در زمینه موارد رهن و اجاره به ما ابلاغ شود، با کمک ۶هزار واحد صنفی مشاورین املاک توانستیم طرحی را در خصوص رهن و اجاره به اجرا درآوریم که مورد تقدیر مقام معظم رهبری قرار گرفت؛ در پویش لبخند مهربانی از موجرین تقاضا شد در زمینه تمدید قراردادهای رهن و اجاره با مستأجران مهربان‌تر باشند و رعایت حال مستأجران را بکنند.
نامدار می‌افزاید: در این زمینه تمام مشاوران املاک ما پوسترهای رنگی پویش را روی در شیشه‌ای ورودی واحدهای صنفی خود نصب کردند؛ به صورتی که در دید مغازه‌ها، اتومبیل‌ها و مردم قرار بگیرد. این پویش همچنان ادامه دارد و پوسترها نصب هستند
وی اضافه می‌کند: بعد از آن دولت اعلام افزایش ۲۰درصدی سالانه قراردادها را مطرح کرد، اما شیراز در این زمینه پیشگام و اتحادیه ما الگو بود و اتحادیه مشاورین املاک در استان‌ها و شهرهای دیگر در این زمینه از ما مشاوره گرفتند. نامدار تصریح می‌کند: تمامی مشاورین املاک ما تمایل دارند که قراردادها تمدید شوند؛ چراکه منبع درآمدی برای خودشان است و ۸۰ درصد مشاورین املاک ما نیز مستأجر هستند.

اصلاح سامانه های خودنویس و کاتب

وی با اشاره به ایجاد سامانه خودنویس در زمینه قراردادهای رهن و اجاره و سامانه کاتب که در زمینه خرید و فروش املاک ایجاد شده‌اند، می‌گوید: این سامانه‌ها احتیاج به اصلاحاتی دارند. نامدار ادامه می‌دهد: در سال ۸۷ سامانه‌ای به نام سامانه اطلاعات املاک و مستغلات راه‌اندازی شد که تمام قراردادهای مشاورین املاک در آنها ثبت می‌شد و مدتی زمان برد که مشاوران املاک ما آموزش در این زمینه ببینند و فوق‌العاده کارایی داشت؛ اما متأسفانه یک سری ارگان‌ها مثل دارایی، ثبت احوال، ثبت اسناد و اداره گاز عدم همکاری کردند.

وی اضافه می‌کند: همان سامانه را می‌شد آپدیت و از دیتابیس آن استفاده کرد، اما راه‌اندازی سامانه‌های جدید علاوه بر اینکه هزینه‌هایی داشته، چالش‌هایی هم به همراه دارد؛ از جمله اینکه آموزش یک سامانه زمان‌بر است. نامدار در بخش دیگری از سخنان خود می‌گوید: مشاورین املاک مانند تمامی صنوف از افرادی که سواد خواندن و نوشتن دارند، تا مقاطع بالای تحصیلی هستند و خوشبختانه با پیگیری‌های انجام‌شده، توانستیم سطح حداقل سواد را برای فعالیت مشاوران املاک دیپلم در نظر بگیریم؛ مشاورین املاک علاوه بر گذراندن کلاس‌های تخصصی برای اخذ پروانه، به گذراندن کلاس‌های خصوصی نیز الزام دارند.

 سامانه‌ها بستر ورود دلالان را فراهم نکنند

رئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز و صدرا در ادامه بر این موضوع تأکید می‌کند که ایجاد سامانه‌ها نباید موجب حضور بیشتر دلالان شود و اظهار می‌کند: در زمینه سامانه کاتب و خودنویس سطح دسترسی هم برای عموم مردم است و هم مشاورین املاک. ایراد اصلی این است که مشاورین املاک تنها افرادی نیستند که از طریق این سامانه‌ها می‌توانند قرارداد تنظیم کنند؛ بلکه واسطه‌گرها، املاک‌نماها، شاگردان مشاوران املاک، مدیران و نگهبانان مجتمع‌ها نیز از طریق این سامانه‌ها اقدام به نوشتن قرارداد می‌کنند.

نامدار تأکید می‌کند: بهتر است یک سری بازنگری‌ها در این زمینه انجام شود و بهترین راهکار این است که سامانه‌ها مختص خود مشاورین املاک که متخصصان حوزه املاک هستند، باشند. ۲۰۰هزار مشاور املاک مجاز در سطح کشور داریم که ظرفیت خوبی است. وی می‌افزاید: اگر تمام مردم به این حوزه ورود کنند، مشکلاتی در پی خواهد داشت و پرونده‌های شکایت به شوراهای حل اختلاف و دادگستری خواهند رفت.

ابطال پروانه توسط مشاوران املاک

نامدار در ادامه بیان می‌کند:. متأسفانه با راه‌اندازی این سامانه‌ها بسیاری از مشاورین املاک شروع به ابطال پروانه کرده‌اند؛ چراکه فرد وقتی بتواند بدون پروانه به این سامانه ورود کند،. دیگر لزوم برخورداری از پروانه کسب را شاید در نظر نگیرد. وی ادامه می‌دهد:. مشکل بزرگ ما در این زمینه مشاوراملاک‌نماها هستند. که شامل دلال‌ها و واسطه‌ها و حتی مشاور املاک‌هایی هستند که پروانه خود را ابطال کرده‌اند. نامدار اضافه می‌کند: وقتی عموم مردم می‌توانند وارد سامانه‌هایی مثل خودنویس و کاتب شوند، بستر حضور مشاوراملاک‌نماها در این سامانه‌ها بیشتر فراهم می‌شود.

وی با اشاره به شرط موفقیت سامانه‌ها می‌گوید:. سامانه‌ها در صورتی می‌توانند موفق شوند که از همان بانک اطلاعاتی سامانه قدیمی مانند سامانه اطلاعات املاک و مستغلات استفاده کنیم. تا اینکه بخواهیم مجدد شروع به کار داشته باشیم؛ بهترین راه برای موفقیت،. به‌روز‌رسانی همان سامانه‌های قبلی است. و از ظرفیت مشاورین املاک با تغییر اطلاعات و به‌روزرسانی آنها در این سامانه می‌تواند استفاده کرد تا اطلاعات را به‌روز کرده. و بتوانند بهتر خدمت‌رسانی کنند. نامدار تصریح می‌کند: اگر مشاورین املاک ما درست آموزش ببینند،. بهتر می‌توانیم عملکرد آنها را نیز کنترل کنیم؛ اگر در سامانه‌ها از ظرفیت ۲۰۰ مشاور املاک استفاده شود،. قطعاً نظارت بر عملکرد آنها راحت‌تر است تا نظارت بر تمامی مردم.

 مالکان، مبنای اصلی اجاره‌بها

نامدار در پاسخ به سؤال خبرنگار شیرازنوین. در این خصوص که اتحادیه مشاورین املاک شیراز و صدرا چه نظارتی بر مبلغ افزایش سالانه اجاره‌بها می‌تواند داشته باشد،. می‌گوید: متأسفانه در زمینه مبالغ رهن و اجاره،. مبنای تعیین قیمت نظر مالک است و بر منوال نیازهای شخصی و مالی خود مبالغ اجاره را تعریف می‌کنند. مبالغ اجاره بالاشهر حتی منصفانه‌تر از پایین شهر است؛. چراکه موجران این قسمت از شهر می‌خواهند تمام نیازهای مالی خود را از طریق مبالغ اجاره‌بها تأمین کنند.

وی ادامه می‌دهد:. سامانه خودنویس باید کنترل‌کننده مبالغ رهن و اجاره باشد، اما باید دید چقدر مؤثر بوده است. نامدار تأکید می‌کند: اعضای صنف ما با مردم همدل هستند،. اما باید اختیار تعیین نرخ رهن و اجاره به مشاورین املاک سپرده شود. الان این اختیار از آنها گرفته شده و در اختیار عموم مردم است. وی می‌افزاید: موجر و مستأجر خودشان یکدیگر را پیدا کرده، قولنامه را تنظیم می‌کنند و یک ایراد اساسی است. حتی دلالان و واسطه‌گران از این وضعیت سوءاستفاده می‌کنند؛ مبنی بر اینکه طرفین را شناسایی کرده و خودشان در کافی‌نت اقدام به عقد قرارداد می‌کنند. حتی کافی‌نت‌ها خودشان مشاور املاک شده‌اند و قرارداد منعقد می‌سازند.
نامدار در پایان تصریح می‌کند: اما کار باید دست متخصص خود سپرده شود تا نظارت بر آن عملی شود. از دولت می‌خواهیم در این زمینه به صورت تخصصی از ظرفیت مشاوران املاک استفاده کند./ملک تحلیل

 منبع: شیراز نوین

تاریخ : ۱۰ تیر ۱۴۰۳

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر