تصویب نشدن وام ۸۰۰. میلیون تومانی ساخت مسکن. نشان میدهد سیاستگذاری در حوزه مسکن. متناسب با شرایط اقتصادی نیست.
به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم،سقف وام مسکن ۶۵۰ میلیون تومان شد:
در حالی مبلغ وام. مسکن. از سوی شورای عالی مسکن مصوب شده. که نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است. هماکنون تورم عمومی در کشور بیش از ۳۵ درصد ثبت شده و هزینه ساختوساز. مسکن. به دلیل اینکه مصالح. با نرخ ارز،. قیمتهای خود. را بهروزرسانی کردهاند، بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است.
نکته عجیب، دولت قبل در مورد وام مسکن :
دولت قبل وام مسکن را ۸۰۰. میلیون تومان پیشنهاد داده بود. و در فرآیند تصویب قرار داشت.، اما در دولت چهاردهم با افزایش وام. به ۸۰۰. میلیون تومان موافقت. نشد. این موضوع نشان میدهد. وزیر راه و شهرسازی. به عنوان عضو شورای عالی. مسکن تلاشی در راستای افزایش سقف. تسهیلات مسکن انجام نداده است.
مهمترین مشکل مردم تامین مسکن است :
در حال حاضر مشکل مردم تامین مسکن است.، اما تاکنونی نهتنها در بخش نهضت مسکن ملی اقدام خاصی صورت نگرفته،. بلکه در زمینه تامین مالی. برای ساختوساز توسط خود مردم. نیز اهمالکاری شده است. همین فاصله زیاد بین اعتبارات. و هزینه ساختوساز باعث شده.، مردم تمایلی. برای ساخت مسکن نداشته باشند.
کارشناسان اقتصاد معتقدند که :
سهم تسهیلات برای خرید یا ساخت خانه. حداقل باید ۴۰ درصد باشد، در حالی که ۶۵۰. میلیون تومان برای خرید یک خانه کوچک در یک منطقه متوسط، هزینه خرید ۶. متر آپارتمان است که تنها ۱۰ درصد از یک آپارتمان ۶۰. متری را شامل میشود. هرچند در مقطع کنونی سهم تسهیلات ۴۰ درصدی تسهیلات. دور از انتظار است اما به طور قطع دولت. میتوانست به جای ۶۵۰. میلیون تومان حداقل ۸۰۰. میلیون تومان تسهیلات اعطا میکرد.
رکود در بازار مسکن عمیقتر میشود:
بسیاری از مردم نه توان خرید آپارتمان و نه توان ساخت آن را دارند،. در حالی که تورم همچنان. قیمتها را به سمت بالا میکشد و قدرت خرید. مردم نیز بیشتر کم میشود. از طرفی وقتی بازار مسکن با رکود. و تورم همراه میشود،. گرانی به بازار اجاره خانه کشیده میشود؛. در ماههای آینده بازار رهن و اجاره رونق. میگیرد و افرادی که در بازار. مسکن سرمایهگذاری. کرده اما. نتوانستهاند آپارتمان خود. را بفروشند، با اجاره گران به دنبال. جبران درآمد. خود خواهند بود.
خشایار نادی، کارشناس مسکن در گفتوگو با «وطن امروز» با اشاره کرد که :
در حال حاضر بازار مسکن با رکود تورمی مواجه است،. گفت:. به طور قطع دست روی دست گذاشتن. نمیتواند از مشکلات بازار مسکن بکاهد. دولت باید در این زمینه چند اقدام اساسی انجام دهد؛. نخست مسکن ملی. را هر چه زودتر تعیینتکلیف. کند و با بهرهبرداری از این پروژهها به بخشی از نیاز دهکهای پایین. جامعه پاسخ دهد. از طرف دیگر با افزایش تسهیلاتدهی. در بخش مسکن دولت. میتواند بازار ساختوساز را فعال کند. این مساله. نهتنها منجر به افزایش عرضه مسکن. در بازار میشود بلکه اشتغال. نیز ایجاد میکند. همچنین استفاده. از مصالح ساختمانی. در ساخت. مسکن. باعث میشود چرخه اقتصاد. در کشور فعال شود.
وی در ادامه افزود :
در حال حاضر یکی از مشکلاتی که در بخش مسکن وجود دارد این. است که دولت پروژههای مسکن را چندان پیگیری نمیکند،. تصریح کرد:. بانکها به بهانه اینکه تورم در کشور بالاست. و تسهیلاتدهی با نرخهای کم برای آنها خسارت به بار میآورد، عملا در این بخش کمکاری میکنند. از طرف دیگر وزارت راه و شهرسازی نیز به عنوان متولی بخش مسکن هیچ پیگیریای در این زمینه ندارد که همین مساله باعث. شده تسهیلات. مسکن. بانکها به حداقل ممکن برسد. بویژه که در یک سال اخیر تورم کالایی در کشور روندی فزاینده به خود گرفته و باعث شده قیمت مصالح ساختمانی نیز بهشدت افزایش یابد و در نتیجه این اتفاق ساختوساز نیز افت کرده است.
نادی در ادامه تصریح کرد:
در این وضعیت اگر تسهیلات کافی به سازندهها داده نشود،. ساختوساز کم میشود که اثر آن ۲. اتفاق در این زمینه خواهد بود؛. نخست. اینکه میزان عرضه آپارتمان کاهش مییابد.، و به ناترازی بیشتر مسکن دامن میزند. مساله دیگر کاهش مصرف مصالح ساختمانی است.، که به رکود این صنعت و کاهش اشتغال. منجر میشود. بنابراین تامین مالی مهمترین رکن اقتصاد. است و باید دولت در این زمینه ورود کند.
این کارشناس اقتصاد تصریح کرد:
هماکنون یکی از راههایی که دولت میتواند از طریق آن ساختوساز را فعال کند کاهش تورم است. بخش عمدهای از پول مردم وارد بازارهایی مانند طلا و ارز شده است،. در صورتی که اگر اقتصاد کشور. ثبات داشته. باشد به طور قطع بخشی از این پولها وارد بازار مسکن. میشود. این موضوع باعث میشود هزینه تامین مالی پروژهها. کاهش یابد و در نهایت. قیمت تمامشده ساختوساز. نیز تعدیل شود. در مقطع کنونی اما یکی از دلایلی که باعث. شده هیچکدام از این اتفاقات نیفتد این است که فعلا دولت هیچ برنامهای برای بخش مسکن ندارد.
هزینه ساختوساز ابتدای سال جاری :
در تهران برای هر مترمربع بین ۱۰. تا ۲۰. میلیون تومان تعیین شد که به نسبت تعداد طبقات این محاسبه انجام شده است اما حالا با در نظر گرفتن کیفیت مصالح ساختمانی این هزینهها بهشدت افزایش مییابد و حتی میتواند به ۲.برابر این قیمت. نیز برسد. از طرف دیگر با رشد ۵۰درصدی قیمت ارز. که روی قیمتگذاری. محصولاتی مانند تیر آهن و سیمان تاثیرگذار است،. پیشبینی میشود هزینه. ساختوساز با مصالح. معمولی برای آپارتمانهای ۱۰. طبقه به بالا تا ۲۵. میلیون تومان. هم افزایش یابد. در نتیجه با وام ۶۵۰. میلیون تومانی که به تازگی تصویب. و مقرر شده سال آینده نیز با همین سقف تسهیلات پرداخت شود، عملا امکان. ساخت کمتر از ۳۰.متر آپارتمان. با این میزان اعتبار. وجود دارد.
بنابراین در این وضعیت :
دولت باید نسبت به سیاستهای خود در بخش تامین مالی پروژههای مسکن بازنگری کند. این مساله باید از طریق تحت فشار قرار دادن بانکها برای پایبندی به تعهداتشان انجام شود. همچنین دولت باید تلاش کند بخشی از مصالح ساختمانی را با قیمت کنترل شده از تولیدکنندگان عمده خریداری و هزینه آن را به صورت اقساطی از سازندگان دریافت کند که این مساله باعث میشود تا حدودی رکود بازار مسکن کاهش یابد.
خواب زمستانی وزارت راه و شهرسازی
وزیر راه و شهرسازی در نخستین نشست خبری خود پس از ۶. ماه،. هیچ برنامهای برای حل بحران مسکن ارائه نکرد. آمارها. نشان میدهد فقر مسکن. در تهران به ۵۵ درصد رسیده. و سهم هزینه مسکن در سبد خانوارها به ۴۲.۴ درصد افزایش. یافته است. مدت انتظار برای خانهدار شدن در تهران از ۱۰۰. سال گذشته. و کارشناسان نسبت. به تشدید بحران مسکن هشدار میدهند. وزیر تأمین مالی را چالش اصلی اجرای طرح مسکن. ملی دانسته و به مولدسازی اموال وزارتخانه اشاره کرده، اما اقدام جدیای در این زمینه انجام نشده است.
مسکن؛ زخم بازی که مرهم ندارد
نرخ بدمسکنی در ایران به ۵۵ درصد رسیده و ۵۵ درصد خانوارها از مسکن مناسب محرومند. سهم هزینه مسکن در سبد خانوارهای شهری به ۴۲.۴ درصد و در تهران به ۵۵.۸ درصد افزایش یافته است. این وضعیت نشان میدهد که مسکن به آرزویی دست نیافتنی تبدیل شده و سن انتظار برای خانهدار شدن به بیش از ۱۰۰. سال رسیده است، که به معنای نیاز به حفظ شرایط جسمانی و روانی برای دستیابی به این آرزو است.
حواس وزارت راه و شهرسازی از معضل مسکن مردم پرت است
با گذشت چند ماه از فعالیت وزارت راه و شهرسازی در دولت چهاردهم، انتقادات درباره بیتوجهی به بحران مسکن افزایش یافته است. به گفته کارشناسان،. تنها یک جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی برگزار شده و به مسکن در لایحه بودجه کمتوجهی شده است. بهزاد عمرانزاده،. کارشناس مسکن، تأکید کرد.، که دولت ارادهای برای حل این معضل ندارد. همچنین فرزانه صادق،. وزیر راه و شهرسازی،. اعلام کرده که برنامهای برای ساخت مسکن محرومان وجود ندارد. حسن نتاجصلحدار،. نماینده مجلس،. نیز از عدم اقدامات مؤثر وزارتخانه در این زمینه انتقاد کرده است.
عرضه زمین، درمانی برای درد بیپایان بیمسکنی
در گزارشی عنوان شده که وزارت راه و شهرسازی ۳۰. برابر مساحت تهران زمین احتکار کرده است. کارشناسان و نمایندگان مجلس تأکید دارند که با عرضه ۶. درصد از این اراضی، میتوان ۱۰. میلیون خانوار را صاحب خانه کرد و ناترازی ۷. میلیونی مسکن را حل کرد. آنها خواستار واگذاری زمینهای دولتی به همراه تسهیلات ساخت مسکن هستند، چرا که ۷۰. درصد هزینه مسکن به قیمت زمین مربوط میشود. دولت با عرضه ۱۰. درصد از زمینهای احتکار شده میتواند به حل بحران مسکن کمک کند. / ملک تحلیل
منبع : خبر گزاری تسنیم
۲۳ اسفند ۱۴۰۳
نظرات کاربران