کوهخواری چند مدتی است که بلای جان طبیعت شیراز شده است، از آثار مخرب آن هر چه گفته شود باز هم کم است، اما آیا قرار است همچنان این روند ادامه پیدا کند؟ قرار است کوه خواری بلای جان مردم شیراز هم شود؟
نقش و اهمیت کوهستان ها به عنوان یکی از موثرترین زیست بوم ها بر کسی پوشیده نیست. آب شیرین، تعدیل آب و هوا، منابع معدنی و… همه از نعمت هایی اند که انسان به وسیله کوه از آنها برخوردار میشود.با توجه به قرار گرفتن فلات ایران روی کمربند خشک و نیمه خشک آسیا ، اهمیت کوهستان ها در تامین آب آشامیدنی بیشتر از قبل نمایان می شود. با وجود این همه تاثیرات مثبت اما نقش کوه ها در کشور و استان فارس نادیده گرفته شده و آشنا نبودن با اهمیت کوهستان ها باعث تخریب گسترده این نواحی شده است.
بر همین اساس به گفتگو با کارشناس محیط زیست پرداختیم و ابعاد مختلف این مسئله را مورد بررسی قرار دادیم. مرادی، کارشناس محیط زیست در خصوص تاثیرات مخرب و بلند مدت کوه خواری بر شهر اظهار داشت: کوه خواری را باید ۲ قسمت کرد ، اول افرادی هستند که به صورت موردی بخشی از کوهستان یا منابع ملی را تخریب می کنند که معمولا با این افراد برخورد می شود.
نگرانی از کوه خواری های سازمان یافته
نگرانی اصلی کوه خواری های سازمان یافته است معاون محیط زیست فارس ادامه داد: اما آن چیزی که دایره و وسعت و تخریب آن بیشتر و نگرانی اصلی است کوه خواری های سازمان یافته است ؛ یعنی در شکل اگر به صورت گستره باشد تا یک طرح بزرگ به بهانه های مختلف مطرح نشود این اتفاق رخ نمی دهد. مرادی با بیان اینکه شیراز یک کلان شهر است و اطراف شیراز زمین ها بارگذاری شده و آنچه مانده کوه است عنوان کرد: شیراز شهری در حال توسعه است و با طرح های مختلف دست اندازی می شود به کوه های اطراف و تبعات زیست محیطی بسیاری دارد.وی افزود: پیرامون جلگه شیراز همین کوه ها است و تنها کُریدور ورودی هوای شیراز بسیار مهم و اساسی است.
تخریب آبرقت های طبیعی
این کارشناس محیط زیست گفت:. در شمال غرب شیراز در بلند مدت بسیار تخریب اتفاق افتاده است مرادی با بیان اینکه همین مخروط افکنه های اطراف شیراز که به اسم صنایع معدن برداشت شده بسیار در شیراز تاثیر سوء داشته و خواهد داشت گفت: خود این آبرفت ها به صورت یک اسفنج در دامنه کوه ها عمل می کردند یعنی آبی که از کوه ها سرازیر می شده فرصت پیدا می کرد در آبرفت ها نفوذ داده شود.وی ادامه داد: تمام این آبرفت طی چندین سال برداشته شده و همچنان هم اسرار بر ادامه این روند است علارغم اینکه شورای عالی معادن گفته است که این باید جا به جا شود اما به دلیل ارزش افزوده معادنی که در آنجا وجود دارد هنوز این اتفاق رخ نداده است.
کارشناس محیط زیست در ارتباط با چاه های آبرفت شیراز گفت:. پیرامون شهر چاه های آبرفت شیراز است برای نگه داشتن این چاه های آب شرب تداوم همین کوه ها نیاز است. تا بتواند چاه ها را تغذیه کند اما علارغم این موارد به چشم می خورد که بارگذاری هایی دارد اتفاق می افتاد!وی ادامه داد:. هیچ بارگذاری بدون مجوز از یک مرجعی هم تقریبا اتفاق نمی افتاد. معمولا یک طرح می آید برای بارگذاری آن طرح و کار انجام می شود.
آثار مخرب توسعه های بدون کارشناسی صدرا
کارشناس محیط زیست با بیان اینکه صدرا سر ریز جمعیت شهر شیراز را پوشش می دهد اظهار داشت:. بنایی که از روز اول برای این شهر گذاشته بودند خیلی دقیق نبود و بعد از آن هم همچنان توسعه دادند ، هیچکدام از این توسعه ها هم بدون مجوز هر چند ناقص نبوده معمولا یک مجوز ناقص از مرجعی صادر شده بدون اینکه عواقب کلی را در نظر بگیرند توسعه هایی در محدود های صدرا اتفاق افتاده و این توسعه همچنان در حال ادامه است و قطعا آثار بلند مدت آن بسیار زیاد است.
مرادی افزود. به عنوان مثال چند سال قبل سیلی در دروازه قرآن به راه افتاد آیا مگر به جز این بود که یک طرح بد در عرصه جغرافیایی اتفاق افتاده بود. هم بستن این دره و هم بارگذاری هایی که در ارتفاعات انجام شده بود نادرست بود ؛. روان آب ها افزایش پیدا کرد و از طرفی خروجی در دره بود که لوله گذاری شده بود و این مسئله پیش آمد. مرادی با تاکید بر اینکه قطعا دست انداختن به کوه نمی تواند توسعه پایدار و امید دهنده ای باشد گفت:. این توسعه نمی تواند مشکلات را به صورت ریشه ای و اساسی حل کند ،. بنابراین یکی از آثار مخرب آن سیل خیزی دشت شیراز و پل صدرا بیشتر خواهد شد.
آسیب به گیاهان و جانوران
وی با بیان اینکه تنوع زیستی غنی که در این کوه ها بوده تنزل پیدا می کند عنوان کرد:. کوه یک سری گونه های گیاهی و جانوری خاص خود را دارد. که با این اقلیم سازگار شده و خیلی خوب کارکرد خود را به پیرامون خود می دهد. کارشناس محیط زیست در ارتباط با اکسیژن مورد نیاز از کوه ها گفت:. جدا از پوشش گیاهی نیاز اکسیژن و هوایی که قرار بوده. از این کوهستان ها رخ بدهد دیگر اتفاق نمی افتاد.
فرونشت ها از تاثیرات دیگر کوه خواری
وی در ارتباط با مرتبط بودن این مسئله بر فرونشست زمین نیز گفت:. از طرفی آب نفوذ پیدا نمی کند ،. یعنی روز به روز برداشت بیشتر و تغذیه کمتر می شود در نهایت می شود فرونشست هایی که در دشت ها در حال وقوع است ،. به عنوان مثال فرونشستی که چند سال اخیر در بلوار جمهوری رخ داد و کوه فرو می ریخت ،. این نشان دهنده این است که زیر آن همچنان دارد خالی و خالی تر می شود. وی افزود:. دیدگاه کارشناسان محیط زیست این است. هیچ تخریبی بالاتر از فقر و هیچ آلودگی بالاتر از فقر نیست برای جلوگیری از فقر نیاز به اجرای طرح های توسعه ای است. اما آن توسعه ای که بتواند پایدار باشد و بر مبنای آمایش سرزمین انجام شود ملاک عمل است.
مرادی در پایان با تاکید بر اینکه به اجرای طرح آمایش در کشور و استان مقید باشیم گفت:. بهانه یک توسعه از طرح آمایش استان و محور توسعه را طرح آمایش قرار دهیم.به گزارش فارس ،. از آثار مخرب و بلند مدت کوه خواری هر چه گفته شود باز هم کم است ، زمانی که عیناً برخی از این آثار مخرب در اطراف ما قابل رویت است چرا باید از آن چشم پوشی کرد و هر روز بر این اتفاق ناشایست دامن زد ، از آثار مخرب آن از سیل خیزی برخی نقاط شهر گرفته تا فرونشست هایی که عیناً در حال وقوع بوده و هست./ملک تحلیل
منبع: فارس
نظرات کاربران