۰

جان دوباره نمای ایرانی؟

نمای ایرانی
بازدید 62

معماری ایرانی یکی از ثروت‌های فرهنگی و تاریخی این سرزمین است که در طول قرن‌های مختلف از طریق ساختمان‌ها، بنا‌ها و تنظیم شهر‌ها به وجود آمده است. اما این هویت معماری به دلیل عواملی همچون تغییرات شهری، فرآیند‌های شهری و تغییر در سلایق جامعه ممکن است به خطر بیفتد.

اهمیت حفظ هویت معماری ایرانی در ساز و کارهای شهرداری‌ها از جمله موضوعاتی است. که باید مورد توجه قرار گیرد و نقش شهرداری ها در این موضوع بسیار مهم است.

نقش شهرداری در حفظ هویت معماری ایرانی

شهرداری‌ها به عنوان سازمان‌های مسئول اجرایی در حوزه شهرسازی و معماری می‌توانند با اتخاذ سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌های مناسب،. به حفظ هویت معماری ایرانی کمک کنند،. از جمله اقدامات مهم شهرداری‌ها می‌توان به حمایت از ساخت و ساز‌های سنتی،. تشویق به استفاده از عناصر معماری سنتی در ساخت و ساز‌های جدید و ایجاد مراکز آموزشی در زمینه معماری ایرانی اشاره کرد.
نمای شهری،. نمایانگر هویت شهری و تمام آن چیزی است که در ذهن مردم یک شهر می‌گذرد.
وقتی روش‌های ساختمان‌سازی بوم آورد نیست. و صنعتی سازی جای آن را گرفته است،. دیگر کمابیش همه‌جا با مصالح یکسانی ساختمان می‌سازند. این اجتناب‌ناپذیر است.


در این باره به گفتگو صمیمی با مصطفی کیانی رحیمی رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر شیراز پرداختیم و نظرش را در خصوص ضرورت توجه هویت بخشی به معماری ایرانی و اسلامی در ساخت و ساز شهری جویا شدیم:

بلاتکلیفی بین معماری غربی و اسلامی

کیانی رحیمی-معماری اسلامی ایرانی نقصان کلان در کل کشور است. در واقع در کل کشورهای اسلامی است
در شهرسازی معاصر کشور در اکثر موارد ضوابط و مقررات طرح‌های توسعه شهری و از جمله ضوابط نما با تفکرات و اندیشه‌های مدرنیستی شکل گرفته و شکل می‌گیرد.
ساده بگوییم. امروزه در گذار بلاتکلیفی بین معماری غربی در بلاد اسلامی و فرهنگ اسلامی قرار گرفته ایم .
اسم معماری ایرانی و اسلامی را می آوریم. اما ضوابط آموزشی و علمی و مبانی زیر دستی از معماری کشورهای غیر اسلامی است!
به عقیده او. یکی از نارسایی های اصلی در حوزه معماری مربوط به آموزش در این حوزه است. دانشجوی رشته معماری در مورد معماری غرب می آموزد. معماری و شهرسازی از حیث اکادمی و روی کاغذ به ویژه در عصر حاضر هیچ وقت اسلامی نبوده.

ایجاد شرایط برای ظهور معماری ایرانی اسلامی

کیانی معتقد است. اگر بخواهیم به معماری ایرانی – اسلامی. در نماهای شهری به صورت خاص و در معماری به صورت عام دست پیدا کنیم،. این مهم نیازمند مقررات و شرایطی است که بایستی فراهم شود تا زمینه بروز و ظهور معماری ایرانی اسلامی مهیا شود.
کیانی گفت:. مسئله هویت همیشه مسئله روی میز اهالی نظر در‌ حوزه معماری و شهرسازی بوده است. و برای تحقق معماری ایرانی – اسلامی. ابتدا باید شهر و شهرسازی ایرانی- اسلامی را بشناسیم. و اصول آن را در محیط شهری. به کار ببریم.
به گفته او در شورای شهر و مدیریت شهری شیراز پیرامون این موضوع مصوباتی صورت گرفته است. که در تایید نماها اجرای اصول معماری اسلامی و ایرانی را داشته باشد. و بر اساس ابلاغاتی که از سوی وزارت کشور به شهرداری ها مکلف شده این است. که کمیته ای تحت عنوان کمیته نماها شکل بگیرد.
به گفته او. در شهرداری شیراز تلاش بر این است. معماری شهری را به سمت معماری ایرانی اسلامی سوق دهیم. در واقع رویکرد معماری شهری شهرداری. و شورای شهر به سمت احیا این نوع معماری است.
در پایان به عقیده ما:. شیراز به عنوان یکی از کلان شهرهای مهم ایران در حوزه معماری و شهرسازی. الگوی خوبی برای شهرها می تواند. باشد اما در ساخت وساز های جدید. و خیابان بندی ها ی این کلانشهر تصویری که مشاهد می شود. یادآور شیراز نیست!/ملک تحلیل

تاریخ : ۳۱ تیر ۱۴۰۳

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر