۰

بررسی حاشیه نشینی و چالش‌های مناطق کم‌برخوردار شهری شیراز

حاشیه نشینی
بازدید 30

در پانزدهمین جلسه از سلسله نشست‌های شیراز پایتخت محیط ‌زیستی آسیا صاحب‌نظران و اساتید دانشگاه به ایراد سخنرانی و بیان نقطه‌نظرات و پیشنهادات خود در ارتباط با موضوع حاشیه نشینی پرداختند.

به گزارش مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران در شیراز؛ در پانزدهمین جلسه از سلسله نشست‌های شیراز پایتخت محیط ‌زیستی آسیا صاحب‌نظران و اساتید دانشگاه به ایراد سخنرانی و بیان نقطه‌نظرات و پیشنهادات خود در ارتباط با موضوع حاشیه‌نشینی پرداختند.

بررسی تاثیر فقیر کیفیت زندگی اجتماعی و فرهنگی

حاجی‌پور عضو هئیت‌علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز به اثرات حاشیه‌نشینی در کلانشهر شیراز و چگونگی بررسی تاثیر فقر بر کیفیت زندگی اجتماعی و فرهنگ غالب جامعه اشاره کرد و راه‌حل‌های موجود برای مدیریت سکونتگاه‌های مناطق فقیرنشین را برشمرد.

سیفی مدیر تسهیلگری محله تاریخی سنگ‌سیاه به پیشرفت بدون ضابطه شهر شیراز اشاره و گسترش غیرمنطقی شیراز را با تهران مقایسه کرد.

وی ضمن تاکید بر ضرورت توسعه همزمان افقی و عمودی در شهر، وضعیت توسعه شهر شیراز را نامطلوب توصیف کرد  و مهم‌ترین ویژگی توسعه سکونتگاه‌های غیررسمی را مشکلات اجتماعی دانست.

افزایش و توسعه سرانه فضای سبز

مدیر تسهیلگری محله تاریخی سنگ‌سیاه با تاکید بر پیگیری سیاست‌های افزایشی فضای سبز به طرح کمربند سبز شیراز اشاره کرد که مشابه نمونه‌های خارجی باید توسعه و سرانه فضای سبز افزایش یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز نیز به تغییرات زیست‌محیطی‌ای اشاره کرد که در نتیجه حاشیه‌نشینی اتفاق می‌افتد.

سعید زاهد زاهدانی با بیان این که رشد حاشیه‌نشینی در نتیجه سیاست‌‌های توسعه‌ی ما اتفاق می‌افتد، تاکید کرد: بایستی ریشه‌های پدیده‌ی حاشیه نشینی را در مدل‌های توسعه خود جست و جو کنیم.

وی سیاست تمرکز گرایی را مغایر با توسعه شهرهای کوچک و روستاها و آن را یکی از دلایل مهاجرت روستاییان و ساکنان شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ دانست.

اصغر میرفردی نیز در قالب موضوع حاشیه نشینی و وضعیت محیط زیست،. مباحثی چون محیط شهری، زندگی شهری،. تراکم جمعیت و تخریب محیط زیست را علی‌رغم گسسته بودن. کاملا مرتبط با یکدیگر دانست و به مسائل اجتماعی به عنوان مهم‌ترین تاثیر حاشیه‌نشینی اشاره کرد؛. وی با بیان این که انفجار جمعیتی در شیراز اتفاق افتاده است. آن را از نتایج سیاست‌هایی دانست که بدون توجه به تاثیرات آن اجرا می‌کنیم.

عقب ماندگی شاخص های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نسبت به افزایش جمعیت

وی سیاست‌های افزایش جمعیت و توسعه‌ای و محیط‌زیست و رویکرد تراکم‌گرا،. تقدیس شهر و تقبیح روستاها و بیکاری و تخریب قابلیت‌های زیستی روستایی را عامل مهاجرت افسارگسیخته به شهر دانست. و اشاره کرد که متناسب با افزایش جمعیت،. شاخص‌های فرهنگی و اقتصادی و سیاسی توسعه نیافته است.

صمیمی نیز در سخنرانی خود با موضوع آسیب‌شناسی روند توسعه شهری و روستایی در حریم کلان‌شهر شیراز،. به دلایل مهاجرت روستاییان به شهر و از جمله ناتوانی روستانشینان در تأمین نیازهای خود اشاره کرد،. وی به ادغام روستاها در شهر و خالی از سکنه شدن. برخی دیگر از روستاها در نتیجه مهاجرت ساکنان آن به شهر از نشانه‌های از بین رفتن زندگی روستایی عنوان‌ کرد. و راه حل آن را توجه به رشد اقتصادی در روستاها و توزیع عادلانه ثروت دانست. که سبب سکونت در روستاها و عدم سرازیر شدن جمعیت به سوی شهرها خواهد بود./ملک تحلیل

تاریخ : ۲۱ آبان ۱۴۰۳

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر