محمود تولایی رئیس کمیسیون مالیاتی اتاق ایران در خصوص مالیات بر عایدی سرمایه گفت: ما نظر خود را از یک سال و نیم پیش ارائه کردیم. در کشورهایی که این مالیات اخذ میشود شاخصهای مشخصی وجود دارد که اگر آنها وجود نداشته باشد، کارکرد این مالیات منفی خواهد بود.
مسکن سرمایه مستهلک پذیر
تولایی با یادآوری اینکه املاک جزو کالاهایی هست که مستهلک میشود، گفت: طبق طرحی که ما در زمان حاضر در مجلس شاهد آن هستیم این موضوع دیده نشده است.
وی در ادامه گفت:. در کشور منابعی وجود دارد که در دو بخش مولد و غیرمولد اقتصاد فعالیت دارند. رویکرد دولتها و مجالس بر این است که بخش مولد را گسترش دهند در نتیجه ما نباید شرایط را برای بخش شفاف اقتصاد سخت کنیم،. بهطور مثال ساختمان، صنعتی است که بسیاری از صنایع دیگر را با خود میکشد و کنار آن بهواسطه ثبت املاک و نیاز به مجوزها و پروانههای مختلف کاملاً شفاف نیز هست، لذا وقتی فشار را روی آن میگذاریم افرادی که از این راه درآمد داشتند، محتمل است وارد بخش پنهان اقتصاد شوند.
تولایی در ادامه با تأکید بر اینکه “ما باید در جهت افزایش میل به فعالیتهای مولد حرکت کنیم”، گفت:. باید حوزه کسب و کارها را تسهیل و مجوزها را حذف کنیم. ما ناراحت این هستیم که در نتیجه این لایحه بخش پنهان اقتصاد بزرگ شود،. این بدین معناست که بخش عمدهای از افرادی که در مسکن سرمایه داشتند. آن را با استفاده از معاملاتی که از طریق بانک یا جایی که قابلیت رصد صورت نمیگیرد. به سکه و دلار و… تبدیل کنند.
رئیس کمیسیون مالیاتی اتاق ایران گفت:. در هیچ جای دنیا از تورم مالیات نمیگیرند. اما در زمان حاضر طرحی که در مجلس قرار دارد. تورم در آن بهعنوان عایدی لحاظ شده و قرار است از تورم مالیات گرفته شود.
خروج سرمایه از مسکن و در نتیجه رکود در بازار، یک خسارت است
این فعال بخش خصوصی در پاسخ به سؤالی در خصوص سازوکار تعیینشده. در لایحه برای معافیت مردم و معاملات عادی از مالیات بر عایدی سرمایه گفت:. افرادی که در تولید و سرمایهگذاری ملک بهصورت شفاف عمل میکنند. کنار این موضوع مهم هستند و صرفاً این بحث مطرح نیست. بحث بر سر این است که تعیین مالیات بهگونهای باشد. که این افراد همچنان در بازار مسکن باقی بمانند. و سرمایههای خود را از کشور خارج نکنند. یا وارد بخش غیرشفاف نشوند.
وی در ادامه گفت: هر کدام از این موارد و در نتیجه آن رکود در بازار مسکن یک خسارت است. چرا که تمام زنجیره صنعت ساختمان به این موضوع وابسته است. احساس ما این است. که این موضوع یک رویکرد با هدف کسب درآمد است.
تولایی در آخر گفت:. بنده احساس میکنم وقت کافی روی این موضوع گذاشته نشد. و از اساتید حوزه مالیه عمومی بهدرستی بهره نگرفتند. یا مجلس فرصت کافی برای پرداختن به موضوع را نداشت.
مالیات بر عایدی مسکن برای خریدهای سوداگرانه
۱۷۰ کشور دنیا در این زمینه مالیات بر عایدی سرمایه قانون و مقررات جامعی دارند. پیش از این نیز مقرر شده بود. این مالیات در کشور ما تبدیل به قانون شود. اما دولت با آن همراهی نکرد. البته دولت وعده داده بود. این مالیات را در قالب لایحه مالیاتی مفصلتری به مجلس ارائه خواهد داد. که این مسئله تاکنون رخ نداده است.
گفتنی است. در طرح مالیات بر عایدی سرمایه تلاش شده است. نیازهای مصرفی خانوارها در حوزه داراییهایی نظیر مسکن، خودرو،. ارز و طلا از دایره شمول این پایه مالیاتی خارج شدهاند. و تنها خریدهای سوداگرایانه افراد با هدف کسب سود و انتفاع اقتصادی. از مبادله مکرر در این بازارها را مشمول مالیات بر عایدی سرمایه قرار دادهایم. بر همین اساس خانوارهایی که بیش از تعداد اعضایشان،. مالک مسکن باشند،. شامل این قانون میشوند
با اجرایی شدن. این پایه مالیاتی در بازار مسکن، انتظار کوچ سفتهبازان و سوداگران از بازار مسکن با مساحتهای کوچک و متوسط،. به خانههای لوکس و بزرگمتراژ بهمنظور کاهش تعداد واحدهای تحت تملک وجود دارد،. بنابراین،. تقاضا برای مسکن طبقه متوسط و کمبرخوردار کشور کاهش پیدا میکند.
البته برای تلاطم بازار کالاهای لوکس نیز مطابق تجارب جهانی،. قوانینی نظیر اخذ مالیات از ثروت لحاظ شده است. که امیدواریم در نظام اقتصادی ایران نیز اجرایی شود.
لازم به ذکر است. که کلیات این طرح در مجلس به تصویب رسیده. و برای بررسی جزئیات به کمیسیون اقتصادی مجلس بازگشته است،. پیشبینی میشود در تیرماه و پس از بررسی جزئیات،. مجدداً روانه صحن علنی مجلس شود./ملک تحلیل
منبع : تسنیم
نظرات کاربران